Wetgeving
Hoogstwaarschijnlijk is er geen enkele sector meer geregulariseerd dan de voedingssector. Onafhankelijke bronnen vermelden al decennialang dat Europese, en zelfs meer specifiek Belgische voeding een van de meest gecontroleerde sectoren ter wereld is.
Dat heeft zijn voordeel dat er voor de voedselproducenten en -verdelers heel duidelijke richtlijnen zijn waartussen ze zich kunnen en mogen bewegen. Anderzijds is er zoveel regelgeving dat het voor een producent heel moeilijk is om alle regels te kennen. Dit geldt zeker wanneer een producent ingrediënten gebruikt die onderhevig zijn aan een eigen regelgeving, zoals aroma’s en additieven.
Omdat Flandria Foods heel nauw samenwerkt met het zusterbedrijf Flandor Flavours International voor de toelevering van een aantal ingrediënten, is het bedrijf heel goed op de hoogte van de wetgeving op verschillende niveaus. Vertrekkende van grondstoffen worden (natuurlijke) aroma’s geproduceerd, die al dan niet kunnen gecombineerd worden met kruidenmengelingen (niet te verwarren met kruidenextracten om maar een voorbeeld te geven van veel gemaakte fouten). Additieven zorgen voor technische ondersteuning indien nodig. Vervolgens worden deze halffabrikaten ingezet bij de productie van soepen, sauzen, bouillons of andere producten, waarvoor dan een etiket moet opgesteld worden.
Om tot een goed ‘Clean Label’ of ‘Clear Label’ etiket te komen van de bovenstaande omschrijving, zijn heel wat verschillende wetten de revue gepasseerd. Flandria Foods ondersteunt zijn klanten bij het opstellen en optimaliseren van de etiketten van de klant. Want soms kan een andere benadering of invalshoek een etiket een heel ander zicht geven, perfect binnen het wettelijk kader. Om tot dergelijke inzichten te komen, is een kennis van de wetgeving van top to bottom noodzakelijk.